torsdag 12. november 2009

Bloggtørke…

Ja, det har blitt skikkelig “bloggtørke” her i nesten to måneder nå. – Ikke fordi det på noen måte har vært tørke i hagen – nei, som det pleier på sør- og vestlandet har det vært mer enn fuktighet nok!

Grunnen er en helt annen! Hun heter Karen… - Vi har forelska oss fullstendig i et lite menneske som har blitt en del av vår familie – og som nå er seks og ei halv uke gammel! 29. september ble hun født, og hun vokser og legger på seg for hver dag som går!

Oktober og november er det ofte ikke så allverdens mye å melde fra hagen uansett, og dette året blir det naturlig nok enda mindre hagetid – det er helt greit! Hagen ligger der, staudene klarer seg greit – ja, det gjør det meste forsåvidt! Det passer helt greit å la hagen få hvile et par-tre måneder nå, – men i mars – da vil jeg gjerne være i gang igjen! Nye planer, nye prosjekter, sjøl om jeg nok helst burde finne måter å spare arbeid på framover de neste årene nå!

2009-11-04 Besøk av Olaug, Trine og Selma (5) Slik ser hun ut – lille skatten vår! :-) Masse hår, rett over halvmeteren lang, nesten fire kilo – og slik vi ser det: Helt perfekt! Hun er ei ordentlig kosejente, som elsker å ligge på fanget eller brystet og dorme og slappe av! Hun sier ifra når hun vil ha mat, vanligvis cirka hver tredje til fjerde time, litt oftere på dagtid enn om natta (og når det gjelder natta ser det ut til at det smått om senn går lenger og lenger tid før hun våkner og skal ha mat!)

Så hagearbeid blir det minimalt med for tida. – Jeg fikk imidlertid redda georgineknollene for halvannen uke siden – og de vokser jo noe helt enormt fra år til år de knollene! Jeg hadde noen hundre knoller for en del år siden, men gav bort/solgte et par hundre – og kasta et par hundre på komposten (ja, jeg vet, det var forferdelig, men hva skulle jeg gjøre). – Så sto jeg igjen med 8-10 knoller, som jeg har prøvd å ikke dele noe særlig… Vel, vel, til våren blir det nok en ny forøkelse – men jeg skal prøve å være god til å gi vekk overskuddet, så det ikke hoper seg for mye opp! ;-)

2009-10-31 Oktober (42)Vi er så heldige at vi har en deilig gammel kjeller med metertykke murvegger – perfekt for oppbevaring av knollene (og en god del andre “godsaker”!)
Georginene tåler jo godt et par frostnetter, eller, rettere sagt: Knollene tåler det! Så er det bare å grave dem opp, riste av en del av jorda, og frakte dem til stedet man skal ha dem om vinteren!

2009-10-31 Oktober (1)
Nøkketunga har flotte frøstander, og i bakgrunnen skimtes både røyrkvein og elefantgrass! :-)

2009-10-31 Oktober (2)
Miscanthus sinensis ‘Rotsilber’ er ikke “rot” (rød) lenger, men i ferd med å bli mer “silber”… Nydelige aks som står langt utpå våren og pynter opp i en heller vintertrist hage…

2009-10-31 Oktober (5)
Men noen blomstrer for  harde livet ennå! Farmors gamle høstasters, som sto i vestveggen på huset og alltid hadde det litt for tørt og ble fulle av meldugg blomstrer som bare det! Jeg flytta dem ut i hagen i fjor – og vips ble de halvannen gang så høye som de hadde pleid å være – og jammen synes jeg det var mye mindre medugg på dem også! Det viser kanskje bare at sjøl om vi synes det er pent med bed inntil husveggene våre, – så er det ikke alle planter som trives der – det blir gjerne for tørt! Så nå har jeg bytta ut de gamle plantene som sto i husveggene med planter som tåler det mye bedre. – Jeg kommer nok tilbake med bilder, men kan jo fortelle at jeg nå prøver meg med lavendel, lammeøre, rakettblomster – og noen til! ;-)

2009-10-31 Oktober (14)
Her var det både prydgrass og høstasters! :-)

2009-10-31 Oktober (15)
Oktoberbergknapp viser jo også farge, men skal jeg være helt ærlig – så synes jeg det er en plante som er finest om våren! Mens den er på vei opp – og til dels mens den står i knopp! Den er jo usedvanlig enkel å formere (og dermed fikk jeg jo altfor mange av den), så jeg prøvde å gi vekk en del  – og andre havna rett og slett på komposten… (Har du den ikke og vil ha den, – så bare ta en stilk og stikk i jorda et eller annet sted, eller ta en stilk, bryt i flere biter med et blad på toppen av hver, – så får du akkurat like mange planter som det du stikker – enklere kan det ikke bli!)

2009-10-31 Oktober (18)
Jeg måtte ha med dette bildet også! Her vises det med all tydelighet at det virkelig er høst! De gule solhattene står som skygger av seg selv, men fulle av frø – og neste år, – ja, da skal jeg prøve å kombinere dem med Lychnis coronaria, fløyelstjæreblom. (Klikk link for bilde).

2009-10-31 Oktober (21)
Orientjuleroser skal man ha i hagen sin! De er lettstelte, vakre – og så blomstrer de når alt annet takker av for året! – For å være helt ærlig: Jeg vet ikke om disse er de siste av årets sesong – eller første av våren 2010!  Men jeg liker å tenke at heime på Møll er våren allerede i gang! :-D
Dette er en plante som står midt i det store staudebedet – og i likhet med de andre orientjulerosene frør den seg generøst! Til våren skal jeg ta opp en mengde småplanter og plassere dem i en “barnehage”. Det tar et par-tre år før de blomstrer, men det har man da tid til å vente på!

Vanligvis begynner de å blomstre  på senvinteren, men når man har en del planter, som vi har, rundt forbi i hagen – så opplever man gjerne at ulike planter finner på å blomstre til hvilken tid som helst – både midtsommers – og utpå høsten som nå! Og det liker vi! ;-)

2009-10-31 Oktober (37)
En reinfann på komposthaugen sørger for at det også er noe som blomstrer i knall gult! Den er egentlig “altfor sen”, men det kan være den ble slått ned i sommer – og har bestemt seg for jammen å blomstre likevel! :-) Herlig!

2009-10-31 Oktober (45)
Og i østveggen på huset har selvsådde stemorsblomster brukt ettersommeren og høsten til å vokse og blomstre! Det er deilig med slike  planter som bare ordner opp på egenhånd!
Helt til høyre i bildet kan du se bladene til en rakettblomst. Jeg plantet flere knøttsmå frøplanter jeg hadde funnet andre steder i hagen langs husveggen tidlig i sommer, og så har de bare stått og klart seg selv langs den tørre veggen. Foreløpig tyder alt på stor suksess! Jeg tror de kommer til å stortrives her de neste åra, og gleder meg til store, deilige tuer – med knall oransje spir, om ikke neste sommer – så sommeren deretter!

2009-10-31 Oktober (54)
Og noen stakkars tidløs som burde hatt et mer beskyttet voksested… Jeg reddet dem fra hyllene på Plantasjen i fjor, der de hadde blomstret og visnet i posen de ble solgt i – og så riktig så begredelige ut! Meeeen, ofte dreier det seg mer om å se eller vite hvilket potensiale som gjemmes – enn hvordan det ser ut akkurat der og da! ;-)

2009-10-31 Oktober (58)
Og slik ser det ut under pergolaen. Blåregnen har fortsatt grønne blader, vinterligusterhekkene er fine  og blanke i bladverket, bøkehekken i bakgrunnen er vakkert gylden. – Hageåret 2009 går mot slutten, men ser man nøye etter, så finner man fete, fine knopper som ligger klar, både på trær, busker og stauder! Våren ligger og hviler og venter på å få slippe til. – Og – jeg gleder meg!

I ukene som ligger foran oss skal jeg lese hageblader, bøker, finne planter og tips og råd på nettet, se på egne bilder for å huske på hva som fungerte bra i år (og i fjor) – og jeg skal sitte med en kopp kaffe eller te – og bare se for meg hagen vår, tenke ut nye løsninger, ting jeg skal forandrepå! – Jeg er allerede godt i gang! Og kanskje, kanskje også finne fram til litt nye frø – prøve noe nytt! En hage er alltid i forandring – som vi mennesker er!

Ha ei nydelig førjulstid (ja, jeg vet det er tidlig å skrive det, men det er tross alt mindre enn tre uker til desember… – Jeg skal kose meg med hageplaner – og en aldeles nydelig liten baby som har ligget og dormet på brystet mitt hele tiden mens jeg har sittet og skrevet dette blogginnlegget, men nå er det nok ikke lenge før hun våkner – og da skal hun ha mat!

God klem til alle gode hagevenner – og besøkende på bloggen som vi ennå ikke kjenner!
Hilsen fra Karen og Knut Olav

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar